Karizmatik Aura Nedir ve Nasıl Kazanılır?

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
0

 Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü takipçileri bu makalemde sizlere ''karizmatik aura nedir ve nasıl sahip olunur?'' konusunu anlatacağım.

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

    1. Karizmatik Aura Nedir?

    Karizmatik aura temelde bir kişinin bir ortamda kendisini hiçbir şey yapmadan belli etmesidir. Ortama dahil olan kişinin enerjisi ve gerçekliği ortamda kendini belli eder. İstemeden dahi dikkat çeker ve insanlar bu etkiyi hisseder. Karizmatik bir auraya sahip olan bir erkek genel olarak bulunduğu ortamın ilgi odağı olur. 

    Peki bu nasıl oluyor? Bazı adamlar nasıl bunu çabalamadan başarıyor?

    Mustafa Kemal ATATÜRK, karizmatik auraya sahip bir kurtarıcı liderdi. Karizmatik aurayı 1906'da Beyrutta çekilmiş bu fotoğrafından anlamak mümkün.

    Karizmatik aura aslında çok farklı içsel dinamiklere sahip bir şey çünkü karmaşık ancak temelde kişinin özgüveni, kendine inancı, çerçeve kontrolü, olayları yorumlayış şekli, iletişim tercihleri, davranışsal tercihler ve genel yaşam enerjisiyle alakalı oluyor. Aslında bir sürü özelliğin sonucunda bu tür bir enerji yayılıyor. Bazı kişilerde doğal olarak karizmatik aura bulunur çünkü bu kişiler doğal lider diyeceğimiz kişilerdir. Her zaman baskın karakter olurlar ve bu enerjileri yüksektir. Bazı kişilerde yaşam tecrübeleriyle gelişir bu karizmatik aura bu kişilere de tecrübeli lider deniliyor. Bu tür becerileri sonradan öğrenerek karizmatik aura edinenlere de kendini yetiştirmiş lider deniliyor. Bir çeşit self-made man oluyorsun. Bu aura herkeste gelişmez ve genelde nadir görülür bunun nadirliği de zorluğuyla alakalıdır. Genelde bu tür şey edinmeye çalışanlar bunun için aşırı efor harcayıp ya şaklaban ya da kasıntı oluyorlar. Bu karizmatik auraya kader veya genetik diyemem ama herkesin erişebileceği bir düzey olmadığını da belirteyim.
    Napolyon Bonapart, karizmatik auraya fazlasıyla sahip bir adamdı. Özellikle ordusunun kendisini fazlasıyla sevmesinde bunun etkisi büyük. Ordunun önünde gitmesi ve girdiği çoğu savaşı kazanması da bunda etkili.


    Bazı insanların gerçeklik algıları o kadar güçlüdür ki grupları veya toplumları peşlerinden sürüklerler. Bu tür kişiler genelde ya askeriyeden ya da siyasetten çıkıyor. Bu iki grupta bu özellikler fazlasıyla gelişiyor. Karizma kadınları etkiler ancak erkekleri daha çok etkiler. Genelde erkekler karizmatik liderleri takip etme konusunda daha istekliler. Bu açıdan karizmatik aura sahibi adamlar liderliklerini daha çok kabul ettiriyorlar. İstekleri bir emir gibi algılanıyor ve diğerleri üzerinde otorite kurmak için çabalamıyorlar. Bu tür karizmatik şeyler erkekleri çok etkiliyor. Özellikle Türkiye gibi tam gelişmemiş ülkelerde biatçilik yani ''sorgusuz-sualsiz itaat'' olduğu için karizma çok daha önemlidir.

    Şimdi karizmatik aura nasıl kazanılır ve bunun için neler yapılması gerekiliyor onlara bakalım;

    2. Kendine Olan Derin İnanç

    Bir erkeğin kendine olan inançları kendisini nasıl taşıdığını belirler. Bu inançlar o kadar derinlere iner ki bilinçaltını etkiler. O yüzden bu özgüven rasyonel seviyede değil, bilinçaltı-içgüdüsel seviyede olur. Birçok erkekte bu bulunmaz. Birçok erkek genelde yetersizlik hissi, başarısızlık korkusu, aşağılık kompleksi, çeşitli kaygılar ve içsel çelişkilerle baş etmek zorunda kalır. Bu durumda aslında birçok adamın dünyaya odaklı olduklarını söylemek zor. Çoğu erkek 'kendi şeytanlarıyla savaş halinde' o yüzden de bu derin inançlardan yoksunlar.
    Macom X, Amerika'daki siyahilerin hak taleplerinde önemli bir karizmatik figür olmuştur. Kendisine olan inançlarını bakışlarından anlamak mümkündür.

    Peki kendine olan derin inanç nasıl oluyor da karizmatik aura oluşturuyor?

    Kendini sorgulamıyorsan temelde kendine fazlasıyla güveniyorsundur. Birçok zaman sorumluluk almaktan, proaktif olmaktan ve aksiyonda olmaktan çekinmiyorsundur. Birçok adam ''ben bu işi kıvırır mıyım yoksa başarısız olma gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kalır mıyım?'' düşünceleriyle boğuşuyor. Oysa kendini sorgulamayan adam hayatta hem daha çok öne çıkıyor hem de aldığı risklerin karşılığı olarak hem kazanıyor hem de tecrübeleniyor.




    Ayrıca çoğu insan kendisine inanmadığı için başkasına inanmak istiyor. Kendisini zayıf görenler genelde güçlü karakterlere bağlanırlar. Bu açıdan gücü simgeleyen karizmatik liderden etkilenmeleri çok yaygındır. Bu tür karizmalara sahip çeşitli siyasiler, din adamları veya komutanlar insanları etki altına alıyor. Bu açıdan insan gözünde bir çeşit kutsallık kazanıyorlar. Bu kişilerin en temel özellikleri kendilerine olan derin inançlarıdır. Sen kendine inanırsan, insanlarda sana inanır.

    3. İdeallere Adanmışlık

    Karizmatik aurayı oluşturan en büyük etkenlerden birisi bir ideolojiye ve ideallere adanmışlıktır. Karizmatik aura genellikle siyasilerde bulunuyor, pek çok iş adamında bulunmuyor peki neden?
    Kafkas Kartalı Şeyh Şamil kendisini Kafkas Müslümanlarının Rusya'ya karşı kurtuluşuna adamış bir liderdi. 25 yıllık savaş sürecinde lider olarak kalmıştır. Büyük ideallere kendini adamışlığın bir örneğidir.

    İş adamları kendileri için çalışırlar, bu açıdan belirli karizmaya sahip olsalar da tüm bunlar kendi faydaları içindir. Bir iş adamının geniş kitleleri peşinden sürüklemesi imkansızdır. İş adamı para odaklı çalışır. Büyük ideallere hizmet etmez bu açıdan bencil bir amaç söz konusudur. Bu ise genel olarak bir sorundur çünkü ''biz yerine ben'i seçersen karizmatik auranın büyüsü gider''. İnsanları yönetmekte ortak idealler önemlidir. Bu açıdan bir ideale ihtiyaç vardır. Bu bir din olabilir, milliyetçilik olabilir, komünizm olabilir veya herhangi bir kitlesel görüş olabilir. O yüzden idealler büyük öneme sahiptir. Başkalarını düşünen birisinin ve başkalarının savaşını yapan kişi büyük bir karizmatik aura elde eder. Bu insanları hayran bırakır, etkiler ve ağlatır. Bu duyguları uyandıran şeyler büyük fedakarlıklardan kaynaklanan etkileyiciliktir.
    Che Guevara, Küba Devriminin ve Komünist ideolojiye kendisini adamış bir liderdi. Bu açıdan milyonlarca insanı 20. Yüzyıl boyunca etki altında bırakmıştır.

    İdeallere adanmamışlık eksikliği genellikle karizmatik auranın kısa süreli olmasına ya da sorgulanabilmeye yol açmasıdır. Kendini fazla düşündüğünde veya kendinle ilgili güçleri kaybetme korkusu yaşadığın zaman bu özelliği kaybedersin. Büyü bozulur ve karizma ortadan kalkar. Bu açıdan da insanlar 'manipüle edildiğini' düşünmeye başlar. O yüzden ideallerin olmadığı mafya ve çeteler kolay sürelerde 'çıkar çatışması ve ihanetle' dağılır. 

    4. İletişim

    Karizmatik aura sadece bir formdan oluşmuyor, içerik olarak da önemli. Bu içeriği en çok belirleyen şey iletişimdir. İletişim becerileri genellikle hafife alınırdı ancak en önemli şey olduğunu modern demokrasilerde görmekteyiz. İletişim kurmakta zorlanan ve kendisini ifade edemeyen birisi direkt olarak karizmatik aurayı kaybediyor. Bu açıdan insanlara mantıkla bir şeylere ikna etmekte, insanların duygularını yönlendirmek ve onlarla bağ kurmakta iletişim büyük öneme sahiptir. 

    İnsanları etkilemenin temel olarak çeşitli yolları bulunuyor ve bunların önemli kısmı iletişimden geçiyor. İnsanlar ne anlattığını anlamazsa o zaman senden etkilenmezler. Net bir dil kullanabilmek, ideallerden bahsedebilmek, farklı duyguları yaşatmak ve insanlara bir amaç sunmak bunların önemli bir kısmıdır.
    Adolf Hitler, Modern Almanları konuşmalarıyla kendine hayran bırakmıştır. Fazlasıyla ateşli ve sert konuşmalar yapan Hitler, Almanya'nın koşulsuz şartsız tek lideri haline gelmişti. 

    İnsanlar sürekli iletişim kuran bir tür olduğundan dolayı iletişimin sesli-sessiz tüm öğeleri önemli oluyor. Kendine inanan, bir ideale sahip ve iyi iletişim kuran birisi otomatik olarak karizmatik lider konumuna geliyor. Bu açıdan tarihe adını yazdıran birçok hükümdarda bu özellik görülür.

    5. İmaj

    İyi bir imaj ve tarz etkileyiciliğin önemli bir parçasıdır. İnsanlar özensiz insanları karizmatik bulmazlar. Genel olarak karizmatik aura iyi bir imajla bütündür. İnsanların zihninde yer edinmeni ve o izlenimi korumanı sağlar. İnsanlar karizmatik liderdeki 'üstünlüğü' görmek ve hissetmek isterler. Bu açıdan imaj her zaman liderler için önemli olmuştur.

    Atatürk, şık giyimi ve imajıyla büyük bir karizmaya sahipti.


    Winston Churchill döneminin karizmatik imaja sahip liderlerinden birisiydi.

    Karizmanin sade ve şık bir yönü olmalıdır. Karizmatik imaj fazla efor gerektirmeden gelen bir bakımlılıktan kaynaklanmalıdır. Bu açıdan farklılık ve üstünlüğü hissettiren bir imaj ideal olacaktır. O yüzden askeri üniformalar hep sade ama gösterişli şekilde tasarlanır.

    6. Cesaret

    Karizmatik aura cesaretin önemli bir parçasıdır çünkü korkan bir adamda karizmatik aura bulunmaz. Daha doğrusu korkmak değil mesele korkmana rağmen korkularının üzerine gitmektir. Karizmatik aura cesaretle özdeşleşir çünkü korkan insanlar negatif bir enerji yayar çevresini gerer daha kötüsü güvensiz hissettirir. Cesaret etrafındaki insanları da cesaretlendirir. Onların güvende hissetmesini ve harekete geçmesini sağlar.

    Mamatha Ghandi, cesaretiyle Hindistan'ı İngiliz sömürgesi olmaktan kurtardı.

    Neler Yapılabilir?
    • Korkularının üzerine gitmelisin
    • Hayatın içinde cesaretini kazanacaksın
    • Cesaretinle etrafındaki insanları da ileriye çekeceksin
    • Daha büyük idealler için cesur olacaksın
    • Kendi potansiyelini gerçekleştirmeye bakacaksın

    Yorum Gönder

    0Yorumlar

    Yorum Gönder (0)