İdeal Erkek Problemi

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
0

 Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü bu makalemde sizlere ''İdeal Erkek Probleminden'' bahsedeceğim.

İDEAL ERKEK 

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

    1. İdeal Erkek Problemi Nedir?

    İdeal erkek problemi temel olarak erkek doğasının çok yönlülüğünden kaynaklanan bir ideal erkek portresi çizmeyle alakalı bir sorundur. Bu açıdan ideal erkek tanımı veya her erkeğin hedefi farklı olabilir. O yüzden de sürekli olarak tavsiye ve yönlendirmelerde karmaşa yaşanır. Bunu en iyi anlatabilecek şey film rol modelleridir. Filmlerdeki rol modeller birbirleriyle son derece çelişkili kişileri barındırabilir. Mesela Californication dizisinden Hank Moody'yi kendine rol model alırsın. Hank umursamaz ve eğlenceye düşkün bir adamdır. Aynı zamanda Scarface filmindenTony Montanayı'da ele alabilirsin. Tony suç dünyasında zirveye hızlı çıkan bir adamdır. Fight Club filminden Tyler Durden karakterini de örnek alabilirsin. Tüm bu karakterler birbirleriyle son derece zıttır ve bu açıdan ideal erkek kavramında bir karmaşaya yol açar. Hank mi olmalısın yoksa Tony Montana mı ya da Tyler Durden mı? 


    Ancak daha önemlisi bu tür rol modeller gündelik hayatta gerçekçi mi? Pratik hayatın gerçeğine uyuyor mu yoksa tamamen bir fantezi mi? Bu karakterlere gerçekte ulaşılabilir mi yoksa tamamen mental mastürbasyondan kaynaklanan bir özentilikten mi ibaret? Ya da bu karakterlerden bir şeyler öğrenilebilir mi? Mesela Hank Moody'nin dizisindeki umursamazlık davranışları müthiştir. Arabası çalınmıştır ve arabasının çalındığı yere gelip gördüğünde bir sigara yakarak yere oturur. Scarface'de Tony Montana aşırı soğuk kanlıdır. Üzerine mermiler yağarken bile panik yapmaz. Buz gibidir hatta ilk görevinde testereyle adamını keserlerken gözlerini bile kaçırmaz yani o kadar soğukkanlıdır ki korku göstermez. Tyler Durden istediğini yapan bir karakterdir tamamen özgür yaşar özellikle de tüketimden kendini soyutlamıştır. Tabi filmde de bir hayali karakter olarak karşımıza çıkıyor bir adamın kendi yansıması oluyor. Tüm bu karakterler birbirleriyle çeliştiği gibi aynı zamanda gerçekçi olmayan çok fazla yön barındırıyor. O yüzden tek tek farklı ideal erkeklerden yola çıkarak makaleyi derinleştireceğim.

    2. PUA'nın İdeal Erkeği

    PUA yani Pick-Up Artist(Kadın tavlama ustası)'in ideal erkeği kadınlarla ilişkilerde başarılı adamdır. Bu ideal bununla sınırlıdır ve amaç kadınları etkilemekteki başarıdır. Kadınları etkilemek ve onlarla ilişkiye girmekteki başarı burada temel kriterdir. Bu açıdan da oyun becerileri değerlendirilir. PUA'nın ideal erkeği sosyal ve kendine iyi bakan bir adamdır. Genel olarak iyi giyinen, karizmatik, sempatik, konuşkan ve aktif bir erkek imajındadır.

    PUA'nın tam olarak ideal erkeği, oyunda son level.

    PUA temel olarak erkeğe büyük amaçlar aşılamaz. Pragmatik ve hedonist bir yaşam tarzıdır. Genç bir erkeğin hayatını yaşamasına odaklanır bu da kadınlarla ilişkilerde başarı ve eğlenceden geçmektedir. 
    Pragmatik ve Hedonist yaşam tarzında yaşayan bir PUA.

    PUA yaşam tarzı modern hayatın özgürlük ve eğlence kültüründen gelir. Bu hayat gençliği yaşama motivasyonu ile alakalıdır. Birden çok kadınla birlikte olmak ve eğlenmeye bakarsın sıkılınca veya yaş ilerleyince bu hayat tarzından vazgeçilebilir. Bu açıdan ideal erkek görüşü de hayat boyu aynı kalmaz. PUA yaşam tarzına genelde muhafazakar kanattan 'dejenere' eleştirisi gelebilir veya diğer görüşlerden 'fazla kadın ve eğlence odaklı' görüşü de gelebilir. Tüm bunlar bir tercihin diğer yönleridir. 

    3. The Red Pill İdeal Erkeği

    The Red Pill (kırmızı hap) ideal erkeği daha çok kendi misyonuna odaklı, başarılı, kaslı ve kadınlarla arası iyi bir erkek imajındadır. PUA'nın misyonunu genişletmiş daha çok özellik eklemiştir. PUA'nın direkt ilgilenmediği pek çok şeyi ekleyerek alan genişletilmiştir. Bunun iyi yanı teori genişlemiştir kötü yanı ise her şey fazla teoride kalmaya başlamıştır çünkü her eklenen ekstra madde buna ulaşmayı zorlaştırır. Aynı erkekte tüm özellikleri toplamak teorik olarak güzel ancak pratikte zor bir fikirdir.

    Kendi işine ve misyonuna odaklanmış bir yüksek değerli kırmızı hap erkek ideali

    Kendi vücuduna odaklanmış bir kırmızı hap ideali çünkü vücut geliştirme konusu kırmızı hapın önemli parçasıdır
    Güzel bir kadınla kaliteli ilişki kuran ideal yüksek değerli erkek-kadın çifti.

    Kırmızı hap daha fazla genel başarı odaklıdır bu açıdan çalışkanlık, mentalite ve çeşitli alanlarda iyi olmak gerektiğine odaklanır. Bu açıdan kırmızı haplı bir erkeğin hem para kazanmakta iyi olması, hem iyi vücuda sahip olması, hem iyi giyinmesi ve hem de kadınlarla ilişkilerinde iyi olması gerekmektedir. Bu açıdan PUA'nın tek görevine para kazanmak, kas yapmak ve hayatta başarılı olmak eklenmiştir. Bu açıdan daha az kadın ve eğlence odaklı olmak gerekiyor. Artan yaşa göre bir yüksek değerli erkek ideali vardır.

    4. Maskülen Erkek İdeali

    Maskülen yani erkeksi erkek ya da erkek gibi erkek ideali ise daha çok erkeğin kendi özelliklerine odaklanılmasıyla alakalıdır. Kırmızı hapın daha sert hale getirilmesidir. Kırmızı hap hayatın gerçeklerine odaklanıp ona göre bazı çözümler üretirken maskülenlik yaklaşımı daha ekstrem başarıları hedefler. Mesela bir kırmızı haplı %20'de olmalıyım diye düşünürken maskülen yaklaşım %1'de olmalıyım diye düşünür. Bu görüşün hem fikir hem de aksiyon olarak en çok yer bulduğu kişi Andrew Tate'in kendisidir.

    Lüks araç, puro ve boyuyla posuyla tarzıyla bir mafya patronu gibi duran Andrew Tate

    Maskülen erkek ideali temelde açıkçası ''aşırı başarılı erkek'' idealidir yani spesifik özelliklerden ziyade sonuç önemlidir. Çok büyük işler ve büyük amaçları hedefler. Mesela Kırmızı hapın 'para kazanmalıyım' idealini 'zengin olmalıyım' ideali alır. Kırmızı hapın ''kas yapmalıyım'' idealini 'dövüşçü olmalıyım' ideali alır. Kırmızı hapın ''kadınlarla ilişkilerim iyi olmalı'' idealini 'haremim olmalı' ideali alır. Her şey 10x daha yüksek hedeflenmiştir. Sert, kaslı, başarılı ve güçlü bir erkek olman gerekir. Aynı zamanda zenginsindir, iyi dövüşüyorsundur, iyi araba kullanıyorsundur, kadınlarla aran çok iyidir ve çok paran vardır. Andrew Tate'i başarılı yapan şey bu sonuçların hemen hepsine sahip olmasıdır. Bu açıdan hedef yükseltilmesi sağlanmıştır.

    Maskülen erkek idealine ulaşmanın zorluğu göze alındığında bunun legal yollardan ziyade illegal yollarla olması gerektiği de düşünülür. Bu açıdan illegal yollardan hızlı bir yükseliş ve aksiyon dolu bir hayat daha cazip gösterilir. Özellikle alt sınıftan erkek için yukarıya çıkışın tek bileti bu gibi duruyordur.
    İllegal işlerin mafya patronu Tony Montana ve onun imparatorluğu

    Maskülenlikle alakalı bazı görüşler bu açıdan Makyavelizme kayar. Kendi iyiliğin için çoğunluğu harcamaya kadar gider. Etik ortadan kaldırılır ve güç istenci kendini gösterir. Sonuçta büyük amaçlar büyük fedakarlıkları gerektirir diye düşünülür. Bu tür illegal işlerden yükselen gerçek hayatta da pek çok adam bulunabilir ancak bu tür yükselişler tıpkı filmde olduğu gibi sert düşüşleri getirebiliyor. Türkiye'de Sedat Peker'in hayatı bu konulara pek çok örnek içerir.

    Maskülenlikle ilgili bir üçüncü akım ise bunu ne Tate'in milyoner başarılı adam imajına bağlar ne de Tony Montana'ya bunlar daha çok savaşçı arketipine odaklanan adamlardır. Bu açıdan erkek savaşçıdır ve savaşmalıdır. Bunu tarih öncesi dönemden referanslar izler. 

    Maskülen erkek dediğin böyle olur diyen savaşçı arketipi bunu över ve savaşçı yönlere odaklanır.

    Maskülen erkek ideali bir çeşit militarizme de kayabilir. Askerlik hayranlığı kendini daha çok gösterebilir. Bu açıdan silah, kamuflaj ve askeriye tutkusu maskülen arzuda kendini gösterir. 

    Maskülen idealler de kendi içinde gittikçe radikalleşebiliyor. Bu açıdan farklı kollara uzanan daha radikal yaklaşımları içeriyor. Kimisi maskülenlikten asker olmayı anlarken kimisi mafya olmayı kimisi de milyoner olmayı anlayabilir. Bu açıdan kavram esnektir ve isteyen kişi kendine göre yorumlayabilir.

    5. Erkek Adam İdeali

    Erkek adam ideali yani daha çok ''adam gibi adam'' ideali kendisini daha çok aile babası, toplumun sayılan ve sevilen üyesi imajında bulur. Erkek adam ailesine bakan, sayılan ve sevilen birisidir. Aileyi yönetir ve onların iyiliğinden emin olur. Bu geleneksel bir yaklaşımdır ve toplum tarafından önerilir.

    Sevilen, korkulan ve saygı duyulan bir baba figürü sahnesi. Babanın otoritesi ve ağırlığı bir fotoğrafta kendini gösteriyor. Bu daha geleneksel bir yaklaşım.

    Ailesiyle vakit geçiren ve daha çok çekirdek ailesiyle yakın modern erkek adam ideali daha modern bir yaklaşım.

    Erkek adam ideali diğerlerinden farklı olarak daha çok toplum ve aile odaklıdır. Bu açıdan tüm diğerlerinin bireysel odaklılığından uzaktır. Daha toplumcu düşünür. Burada pek çok erdem ve etik değerde eklenir. İyi olmak, sadakat, güven veya adamlık fikri yaygındır. Bu yüzden bu felsefe ''adam gibi adam'' yaklaşımını gösterir. Toplumsal itibar fazlasıyla önemlidir ve adam gibi adam işinde gücündedir. Yıkıcı faaliyetlerde bulunmaz.

    6. Stoacı Erkek İdeali

    Stoacı erkek ideali daha çok Stoist fikirleri benimsemiş kendi düşüncelerine odaklı erkekleri içerir. Genel olarak ''içsel huzur, mutluluk, tamamlanmışlık hissi ve erdemler'' üzerine düşünülür. Genel olarak pasif ve kendi halinde bir yaşam amaçlanır. Stoacı fikirlerin temelinde ''duygusal reaksiyon vermemek'' vardır. Bu açıdan bazıları daha pasif yaşamı tercih ederken bazıları biraz daha 'ideal lider' olmak ister. Bu açıdan toplumsal yükselişe odaklanabilir. Ayrıca dezenerasyona karşı olmalarından dolayı bir çeşit erdem sinyalleme yapabilirler. Stoizm sonuçta hazcı bir yaklaşım değil daha çok erdemler üzerinden ilerlenen bir felsefedir.

    Roma İmparatoru Stoik Marcus Aurelius

    7. Sigma Erkek İdeali

    Sigma erkek ideali temelde kendini toplumdan soyutlamış, bireysel hareket eden ve misyonuna odaklanmış erkektir. Sigma erkek felsefesi daha çok bir vücut geliştirme idealinde ve mükemmeliyetçilikte kendini gösterir. Toplumun yarattığı bir dışlanmışlık hissini hisseden erkeklerin kendini soyutlama olayıdır. Kadınlarla ilişkiler önemsenmez, sosyal hayat önemsizdir. Bir çeşit kendini gerçekleştirmeye odaklanmak söz konusudur.

    American Psycho filminden sigmaların sigması Patrick Bateman

    Sigmalar, kırmızı hap veya maskülenlikle çokta ilgilenmezler. Bir çeşit sosyal izolasyonla 'kendileriyle' ilgilenirler. Bazı şeyleri mükemmel yapmaya ve mükememl olma arzusu söz konusudur. Toplum tarafından dışlanan erkeğin toplumu kendisinin dışlaması reaksiyonudur.

    8. Sonuç

    Her erkek ideali herkese hitap etmez bu açıdan yaklaşımlar yüzeysel veya daha radikal olabilir. Herkesi tek tip bir 'erkeklik' algısına sokmak anlamlı değildir. Burada erkeğin karakterine, zekasına, sosyal-kültürel durumuna, amaçlarına, potansiyeline ve diğer pek çok etkene göre değişir. O yüzden farklı erkeklik algıları ve değerleri olduğunu anlamak gerekiyor. Bu açıdan erkeklik algısı esnekleşebilir de katılaşabilir de bu döneme göre değişir. Buraya çok daha fazla erkeklik ideali yazabilirim ancak gerek yok bu kadarı fazlasıyla yeterli olacaktır. Herkes kendisine göre bir yol çizer ancak önemli olan şey pratikte işe yarayan şeylere odaklanmaktır. Pek çok fantezi sadece birer fantezidir yani gerçek değildir. Ergence hissiyatlarla duygusal tercihler yapmak anlamsızdır.

    Yorum Gönder

    0Yorumlar

    Yorum Gönder (0)