Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü takipçileri bu makalemde sizlere bilgisayar oyunlarına neden karşı olduğumu açıklayacağım.
Bilgisayar oyunları yıllar içerisinde gittikçe büyüyen bir endüstri haline geldi. Akıllı telefonlarla birlikte de mobil oyunlarla bu sektör inanılmaz boyutlara ulaştı. Teknolojik gelişmeler oyunları çok farklı boyutlara taşıdı. Bu açıdan yıllar içerisinde bu tür oyunların hayatımızdaki etkisi arttı. O yüzden konuya detaylıca değineceğim.
(toc) #title=(İçindekiler Listesi)
1. Kolay Haz Veriyor ve Bağımlılık Yapıyorlar
Erkekleri kendisine bağımlı yapan bu oyunlar gerçekten de büyük hazlar veriyor. Erkekleri çocukluktan itibaren bu tür oyunlar büyülüyor ve ciddi bağımlılık yapıyor. Kendi çocukluğumda da bu tür oyunlara ciddi bağımlı olmuştum ve tek yapmak istediğim bu bilgisayar oyunlarını hiç bıkmadan oynamaktı. Bilgisayar oyunlarını oynamadığımda ise tek düşündüğüm şey o oyun hakkında oluyordu. Bu durum erkek çocuklarında çok yaygın çünkü gerçekten çok fazla haz veriyorlar. Oyun rekabetçiyse ve eğlenceliyse bir erkek çocuğun bu oyuna binlerce saat harcadığını görebilirsiniz. Zaman su gibi akıp geçer ve oyuna gerçek anlamda bir bağlılık oluşur. Oyunlar kız çocuklarının çok fazla dikkatini çekmiyor yani kızlar bu tür oyunlarla ciddi anlamda ilgilenmiyorlar çok az bir miktarda bu oyunları oynayan kızlar var ancak genel olarak bilgisayar oyuncu hedef kitlesi %90 erkekler oluyor. Erkek beynindeki pek çok şeyi tetikleyen bu bilgisayar oyunları çok güçlü bağımlılık yapıyor. Pornografik içerikle benzer etki yapan bilgisayar oyunları kolay haz verip kendisine bağımlı kılıyor. Çoğu erkek için bu oyunları oynamak bir seçenekten çok mecburiyet haline geliyor. Oyunların popülerliği dönem dönem değişse de etkisi değişmiyor.
Kolay hazların her zaman bedeli büyük oluyor çünkü gerçek hayatta başarısızlığa yol açıyor. Kolay hazların peşinde koşmak ve beyni sürekli dopamin yoğunluğuna maruz bırakmak tehlikelidir. Erkek çocukları için dış dünya sıkıcıyken bilgisayar oyunlarının dünyası aşırı renkli geliyor. Ayrıca gerçek hayatta herhangi bir şeyden zevk almak çok ciddi zaman alıyor çünkü o şeyde iyi olmak hiçte kolay değil. Oysa bilgisayar oyunlarında zevk almak daha basit. Gerçek hayat çok zevk verici değil aksine pek çok şeyi öğrenmek için acı çekmen gerekiyor. Gerçek hayat stresli, yorucu ve sıkıcı olabiliyor. Bir şeyde iyi olmak çok zaman aldığından gerçek hayatta bir şeylerden zevk almak uzun bir yolculuk oluyor. Mesela iyi bir vücut yapayım dediğinde bunu başarman yıllar alıyor ya da dansta iyi olayım dediğinde yıllar alan bir şey haline geliyor. O yüzden de çoğu erkek tembel ve hazcı bir doğaya sahip olduğundan sanal dünyaya kendini kapatıyor.
Sanal dünyaya kendini kapatabilmek modern bir lüks aslında çünkü tarih boyunca erkekler küçük yaştan itibaren çok zorlu hayatın gerçekleriyle tanışıyodu. 100 yıl önce yaşamış bir erkek çocuğu çok ufak yaşlardan itibaren hayvan bakma, tarım, odun işleri ve diğer bir sürü ıvır zıvır işlerle ilgili görevler alıyordu. Yaşı arttıkça da görevler artıyordu. Bu açıdan hayat sabahtan akşama kadar çalışmaktan ibaretti. Okula gitmek, boş zaman veya evde yan gelip yatmak gibi seçenekler yoktu. Bilgisayar oyunu oynayıp kendini tüm dünyadan soyutlamak aslında çok yeni bir lüks belki geçmişi 20 yıl bile yok ve bu kadar popülerleşmesi ise 10 yıl öncesine kadar dayanıyor. Dünyadan kendini soyutlamak ise tehlikeli çünkü gerçek hayatta zamanında öğrenmen gereken şeyleri öğrenmezsen her şey daha da sıkıntılı hale gelir. Mesela bir erkek ilk kız arkadaşını lisede yapamadığında bu iş gittikçe zorlaşmaktadır. Hayatta öğrenmen gerekenleri öğrenmekten kaçarsan bu gelecekte daha büyük sıkıntılar yaşatıyor.
2. Bilgisayar Oyunları Zaman Kaybı
Bilgisayar oyunlarıyla ilgili en büyük problem aşırı zaman almalarıdır. Genelde ortalama bir oyun bağımlısı günde en az 4-5 saatini oyunlara harcıyor ki bu 12 saate kadar çıkabiliyor. Bu durum neredeyse en verimli zamanların boşa harcanmasına yol açıyor. Genç bir erkek tüm enerji ve zamanını oyuna harcadığından dışarıdaki hayatla pek ilgilenmiyor hatta ondan kaçıyor. Steam'de birçok oyunda erkekler binlerce saat harcıyor. Bu süre sadece lise hayatında değil üniversite hatta iş yaşamında bile devam ediyor. Artık erkekler geç yaşlarda da oyun oynamaya devam ediyorlar. Bu ise gerçekte bir şeyler öğrenirken harcanılması gereken tüm zamanın boşa gitmesine yol açıyor. Bu süre gerçekte pek çok şeye harcanabilirdi spora gitmek, dans öğrenmek, dövüş sanatlarında ilerlemek, sosyalleşmek veya gezmek gibi aktivitelere harcanabilir. Kişinin maddi imkanlarına göre bu tabi ki değişir ancak minimum imkanlara sahip gençler bile bir sürü şey öğrenebilir. Gerçek hayattan soyutlanmak hiçte iyi değildir. Paran yoksa bile en kötü bir garsonluk yapmak genç erkeğe çok şey öğretir. Çalışmanın zorluğu, tahammül etmek, çeşitli insanları tanımak, basit işleri anlamak, stres altında kalmak, yorgunluk ve kendi paranı kazanmanın verdiği hazla özgürlüğü öğrenirsin. Ben param yokken çok garsonluk yaptım bu açıdan bu toplumun en altından en üstüne kadar bilirim.
Bilgisayar oyunlarına bende çok zaman harcadım çünkü seviyordum ancak bir süre sonra bunun hayatımı olumsuz etkilediğini fark ettim. Lisede kız arkadaşım varken bile bilgisayar oyunları kızla konuşmaktan daha çok ilgimi çekiyordu. Her gün bilgisayar oyunları oynuyordum ve lise boyunca bu azalarak devam etti. Üniversite hayatımda çok az oyun oynamışımdır çünkü daha çok odak noktam gerçek hayatta gelişmekti. Bu açıdan iki tarafında ortasında duran birisiyim. Bilgisayar oyunları hiç oynanmamalı demiyorum ancak buna harcanılan süre konusunda çok dikkatli olunması gerekiyor. Zaman çoğu zaman paradan daha değerli bir kaynaktır çünkü telafisi yoktur. Parayı telafi edersin ancak zamanı telafi edemezsin. O yüzden zamanını verimli kullanmaya ve hayattan çok fazla şey öğrenmeye odaklanmalısın.
3. Bilgisayar Oyunları Gerçek Yetenekler Kazanmanı Engelliyor
Bilgisayar oyununda gelişmekte zaman ve enerji alan bir iştir. Bu oyunda iyi olmak için inanılmaz bir zaman harcanıyor ancak bu yeteneklerin gerçekte bir faydası olmuyor. Sadece yayıncı olup bu işten para kazananlar hariç bu kişiler popülerlik, para ve yetenek geliştiriyorlar. Bu sayede bir çevre ediniyorlar ancak bu oyuncu komünitesinin %0,1'lik kısmına hitap ediyor. Çoğu erkeğin bu tür bir şeyden gerçek yetenekler kazanması imkansız o yüzden ne kadar zaman harcarsan aslında gerçek hayattaki potansiyelinden geri kalıyorsun.
Bilgisayar oyunu oynayacağın süreçte vücut geliştirme, dans, boks, müzik aleti çalmak, sosyal yetenekler, dil öğrenmek veya tecrübe kazanmak gibi şeylere odaklanabilirdin. Tüm bunlar sana gerçek hayatta pratikte işe yarayacak beceriler kazandırırdı. Bu ise gelecekte para kazanmanda, çevre yapmanda, kız arkadaş edinmende ve başarılı olmanda direkt ya da dolaylı etki gösterirdi. Bu açıdan gerçekte gelişememek yapman gereken her şeyi aslında ertelediğin anlamına geliyor bugün başka şeylerle ilgileniyorsun ama gelecekte yine bu problemlerle uğraşman gerekecek. Gençlik enerjisi ve motivasyonu asla boşa harcanmamalıdır çünkü bir erkek bir şeylerin ne kadar erken farkına varırsa o kadar avantajlı olur potansiyelini bir o kadar yüksekte kullanabilir.
Bir erkeğin gerçekte öğrenmesi ve yapması gereken bir dünya şey var. Bunlar doğuştan gelen beceriler değil çoğu şey öğreniliyor. Burada kendini savunmayı, doğru iletişim kurmayı, para edecek beceriler kazanmayı, daha iyi giyinmeyi, daha aktif olmayı, çeşitli hobilerde gelişmeyi öğrenmen gerekiyor. Bunlara enerji, zaman ve para harcaman gerekiyor. Bir şeylerden fedakarlık yaparak gelişmen gerekiyor. Bu açıdan ilkte çoğu şey acı veriyor ama zamanla fayda sağlıyor ancak bilgisayar oyunları oynamak ilkte büyük haz veriyor ancak pratikte faydası yok.
4. Bilgisayar Oyunları Odak Noktanı Dağıtıyor
Bir erkeğin hayatta odaklanması gereken çok fazla nokta var. Geleceğinle ilgili planların olmalı, para kazanman gerekiyor, sosyal hayatın olmalı ve vücudunu geliştirmelisin. Çeşitli hobilerin olmalı ve bazı şeylere zaman harcamalısın. 20'li yaşlarda bir müzik aleti çalmayı öğrenmek veya boksa gitmek her zaman daha caziptir. Gerçek hayatta bir şeylere odaklanmak o alanda gelişmek istemen lazım çünkü her alan ciddi bir odaklanma gerektiriyor. Müzik aleti çalıyorsan bir dünya detaya odaklanırsın bir sürü teknik şey öğrenirsin veya boksa gidiyorsan yapman gereken bir dünya şey vardır tüm zihnin buna odaklıdır. Bu açıdan senin odak noktanı gerçek hayattan koparan her şey tehlikelidir çünkü sen bilgisayar oyununa odaklanıp ne yapacağını düşünüyorsan gerçek hayatı ıskalarsın. Oyunda şu levele geleyim, şunu yapayım veya şu olsun diye düşünür durursun. Genç erkeklerin zihninde bu oyunlar ciddi yer kaplıyor ya oyun oynuyorlar ya oyun hakkında konuşuyorlar. Bu açıdan odak noktanı dağıtması hiçte iyi değil ve gerçek hayattan kopman burada başarısız olmana yol açıyor.
5. Bilgisayar Oyunları Gerçek Dünyanın Sorumluluklarından Kaçmana Yol Açıyor
Bilgisayar oyunlarına bağımlı olan erkekler gerçek dünyanın acıları, zorluğu ve sıkıntılarından kaçıyorlar. Bu açıdan gerçekte bir şeyler yapıp acı çekmektense oyun oynamak daha keyif verici geliyor. Bu açıdan bir çeşit gerçek hayatın acılarından kaçış yolu buluyorlar. Bu ise psikolojik bir haz sağlıyor hatta kişi oyunda fena değilse orada iyi oluyor gerçek hayattaki berbatlığını unutuyor. Bu ise onun sürekli sanalda yaşamasına ve sürekli gerçek hayatı es geçmesine yol açıyor. Halbuki gerçek hayatta kötü durumunu kabullenip bir şeyler yapmaya başlasa bir süre sonra hayatı değişecek ancak ondan kaçmak bir çözüm sunmuyor aksine sorunları sürekli ertelediği için gelecekte daha büyük problemlere yol açıyor.
Gerçek hayattaki durumunu ve dezavantajlarını analiz edip çözümler aramak her zaman mantıklı bir strateji olacaktır. Bunlardan kaçıp sanala sığınmak kısa süreli bir çözümdür daha doğrusu çözüm de değil bir ertelemedir. Bu ise tembellikten ve bazı şeylerin sorumluluğunu almamaktan kaynaklanır. Bu durum ise gelecekte daha da büyük sorunlar yaratacaktır o yüzden şimdiden aksiyon almak her zaman daha iyidir.
artık oyunlar zaman kaybı. zamanında toplamda oyunlara 1000 saat gömdüm. ve 16 yasindayim. 1000 saati oyunlara degilde gym'e gömseydim 100kg bench degil 150kg atardim. hala oynuyorum ama 2 haftada 10 saati gecmiyor. bu tarz bagimlilik yapici seylerden kurtulmanin yolu irade ve disiplin :)
YanıtlaSilbunu gecen sene yazmıstım. şimdi 17 yaşındayım, bodybuildingden calisthenics’e geçiş yaptım. 0 barfiksle başladım, şimdi 15 barfiks çekiyorum. şimdilerde oyunlara harcadığım süre ise 0 dakika. yaklaşık 4 aydan sonra ilk defa bugün pc karşısına oturup 3 saat arkadaşlarımla oyun oynadım. bu konulardada yeni bir cümlem var artık. ‘fişi çekilince yok olan şeylerde kendini geliştirme’ pc oynamak yerine basketbol, bilardo, gölge boksu, parkur yapıyorum. 21 Şubat’tan beri definasyondayım. Yaşıtlarım koca göbeğiyle pc karşısında oynarken ben karın kaslarımı izliyordum bugün:)) hayatı ve hayatımı çok seviyorum. şuanki tek isteğim 18 yaşına girmek.. hayata bir an önce atılmak istiyorum:) aile evinden uzaklaşmak(konfor alanım) hayatla mücadele etmek istiyorum. oyunda ise 5 Nisan 2023’te oyuna başladıktan (1 yıl 4 ay 4 gün) sonra ilk realizasyon ve sevişmemi yaşadım, kızın flörtü zannettiğim çocuk aslında kızın manitasıymış. benim için bu yaşımda iyi bir ders oldu. hayata bir görevle geldim, o da başarılı olmak. pc oyunları oynarak o değerli vaktimi harcıyamam. ekstra olarak ise pc oynayacagım vakitte ingilizce çalıştım, ingilizce bitti ve almancaya başladım.
SilOyunlara aşırı zaman harcadım bazı oyunlarda ülke içinde derece yaptım, ama hiçbir faydası olmadı bana gerçek hayatta bu yüzden yazıya tamamen katılıyorum hiç oynamamak belki gerçekçi bir tavsiye olmayabilir ondan günde 1 - 2 saati geçmemesi sizin adınıza iyi olacaktır.
YanıtlaSil