Etkili Konuşmak İçin 5 Taktik

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
0

 Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü takipçileri bu makalemde sizlere ''etkili konuşmak, daha iyi iletişim kurmak ve kendini iyi ifade etmek için taktikler'' vereceğim. Çoğu erkek özellikle konuşma konusunda yetersiz veya çok kötü durumda çünkü rahat hissetmiyorlar, doğru şekilde konuşamıyorlar. Bunu çözmek sosyal hayatında ciddi gelişmeler sağlayacaktır.

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

    1. Konuşurken Sesini Doğru Kullan

        Ses tonunu doğru ayarlamak ve sesini doğru kullanmak etkili hitabet için çok önemlidir. Burada dikkat edilmesi gerekilen ilk şey ağzının içinde konuşmamaktır. Birçok erkek ağzının içinde konuşuyor ve ne demeye çalıştığı anlaşılmıyor. Bu açıdan sesin net ve gür çıkmalı tonlamayı doğru ayarlayabilmelisin. Sürekli aynı ses seviyesinde konuşman iletişimi sıkıcı yapacaktır onun yerine sesini alçaltıp yükseltmeyi başarman gerekiyor.

        Sesini doğru kullanmak flört etmekte, sohbet etmekte veya bir şeyi efektif anlatmakta çok önemlidir. Bir kızla konuşurken bazen kızın sesini taklit ederek espriler yapıyorum veya bir hikaye anlatırken sesimi yükseltip alçaltıyorum. Bunları ayarlamak tabi ki tecrübe gerektiriyor ancak deneye deneye tecrübe kazanacaksın bir anda olacak bir şey değil. Aynı tonda konuşan insanlar sıkıcıdır ve genel olarak esprileri iyi yapamazlar. Vurucu yerlerde sesini yükseltmen, yavaşlaman veya hızlanman gerekiyor. Bu tür ayarlamaları yapmak içinse farkında olarak pratik yapmalısın. Arkadaşlarınla sohbet ettiğinde buna odaklı pratik yapmanı öneriyorum. İlkte kasıntı, garip ve kötü hissettirebilir ancak zamanla her şey oturacaktır, içselleşecektir.



    2. Lazer Göz Teması

        Göz teması iletişimin en önemli parçalarından birisidir. Göz teması kurmadan konuşan birisinin diğer tüm her şeyi tam olsa bile iletişimi berbat olacaktır. İnsanlar yalan söylediğini veya kendi söylediğin şeye gerçekten inanmadığını düşünecektir. Ayrıca insanlarla göz temasından kaçınman özgüvensiz ve sahtekar birisi olduğunu düşündürecektir. Bire bir konuşmalarda özellikle göz temasını iyi kurman gerekiyor. Bir kadınla konuşuyorken özellikle göz teması kurman onu etkileyecektir çünkü cesaretli olduğunu gösteren bir şeydir çoğu erkek göz teması kuramıyor. 

        Lazer göz temasının temel noktası insanlarla göz temasından asla kaçınmamaktır tabi ki insanları rahatsız edici seviyede bakmamalısın ancak insanların gözünün içine bakmaktan da çekinmemelisin. Bir bakışın ne kadar önemli olduğunu bu yöntemi doğru kullandığında anlayacaksın.

    3. İyi Bir Şekilde Dinlemeyi Öğren

        Etkili konuşmanın en önemli parçalarından birisi iyi bir şekilde dinlemektir. Karşındaki insan ne anlatıyor, nasıl anlatıyor ve ne anlatmaya çalışıyor çok net bir şekilde anlamalısın. Genel olarak insanların çoğu karşısındakini dinlemiyor. Sürekli bir şeyler düşünüyorlar veya ne söyleyeceklerini düşündükleri için dikkatleri dağınık yarım yamalak şekilde dinliyorlar. Bunun sebebi odaklanamamak veya dikkat eksikliği oluyor. Bu ise iyi bir şey değildir çünkü etkili iletişim iki kişiliktir, tek taraflı konuşmak değildir.

         Karşındaki insanı iyi bir şekilde dinlemeli, ona odaklanmalı ve anlamalısın. Sürekli bir şeyler düşünüp durmayı bırak. Sadece ana ve iletişime odaklan. Sen karşındakini gerçekten dinlersen işte o zaman daha efektif bir iletişimci olursun. İnsanların çoğunda bu dinlememe problemini fark ediyorum ve açıkçası hoşuma gitmiyor. Bir şeyler anlatıyorsam düşünmeyi ve dalgınlığı bırakıp dinlemelisin çünkü ben karşımdakini gerçek anlamda dinliyorum. İnsanlar hep ne söyleyeceklerini düşündükleri için iletişimleri çok zayıf kalıyor bu ise efektif iletişim kurmalarını engelliyor.

    4. Enerjin Çok Önemli

        İletişim bir bilgi aktarımı olsa da iletişimin enerjisi çok önemlidir. İnsanlar enerjiye çekilirler ve insanlar arasında ciddi bir enerji akışı olur. Ayrıca insanlar reaktif varlıklardır ve iyi enerjiye fazlasıyla tepki verirler. Birilerini etkilemek veya onlar üzerinde iyi izlenim bırakmak istiyorsan enerjin yüksek olmalıdır. Düşük enerji ile kurulan iletişimler genellikle hiyerarşik ve resmi oluyor bu ise sadece erkekler arasındaki sert hiyerarşik noktalarda geçerli oluyor. Bunun dışında kalan her yerde yüksek enerji kullanman iletişimini efektif hale getirecektir. Mesela yüksek enerji ile ders anlatan bir öğretmen öğrencilerine bilgi aktarmakta, sınıfı yönetmekte ve kendi sözünü geçirmekte çok etkili olacaktır.

        Enerjinin genel olarak yüksek olması kişinin moduna, hayat tarzına, mentalitesine ve diğer mikro etmenlere bağlıdır. Yüksek enerji ile bir kadınla tanıştığımda çok daha kolay sonuca gidiyorum veya o kadını gerçekten etkiliyorum. Aynı şey düşük enerjide olmuyor veya çok daha fazla zaman alıyor. İnsanların çoğunun enerjisi düşük bu açıdan sen yüksek enerjiyle iletişim kurarsan insanların modunu yükseltirsin, onları yukarı çekersin ve sana bağımlı hale getirirsin. Burada tek dikkat edilmesi gerekilen şey aşırı enerjik olmamaktır çünkü bu seni ortamın şebeği, ciddiye alınmayacak kişi veya aşırı çabalayan bir kaybeden gibi gösterir. Aşırı enerji ile bir şey anlatmak isteyenler genelde anlatmak istediği şeyi doğru düzgün anlatamazlar. Bu noktada yüksek enerji idealdir ve enerjiyi de doğru ayarlamalısın. Ortama girdiğinde reaksiyon vermeden enerjiyi yüksek tutman gerekiyor çünkü çoğu insanın enerjisi yok. Bu durumda sen reaksiyon verirsen senin modun düşer. Bu durum genelde ciddi kadınlarla sohbet eden erkeklerde çok oluyor. Adam neşeli bir şekilde flört ederek yüksek enerjiden konuşuyor ama kadın ciddi ve sıkıcı konuşunca adam da bir anda modunu düşürüyor normal konuşmaya başlıyor. Oysa kadından pozitif geri reaksiyon gelmese bile modunu düşürmemen lazım.

    5. Açık Sorular Sormayı Öğren

        İnsanlarla iletişimde soruların önemi çok büyüktür. Birisini tanıma süreci çoğu zaman soru sormaktan geçer. Genellikle bu durum yanlış anlaşılabiliyor ve aşırı soru sormaya yol açıyor. Özellikle en çok hata yapılan şeylerden birisi ''evet-hayır soruları sormaktır''. İnsanlar bu tür sorulara direkt evet veya hayır cevabı verir bu durumda sohbeti ilerletmen zorlaşır. Bunu çözmenin en iyi yolu sorulara biraz varsayım katmaktır.

    Mesela; Ne iş yapıyorsun? sorusu yerine ''Sende öğretmen havası var, öğretmen misin?'' diye sormak çok daha iyidir çünkü sorunun ucunu açtın. Genel olarak insanlarla ilgili varsayımlı sorular sorman onları anlamanda çok daha efektif olacaktır. İnsanlar direkt soruları çok fazla sevmiyorlar ve bu soruları geçiştiriyorlar. Özellikle kadınlar bu tür sorulara aşırı maruz kaldıkları için bir bıkkınlık oluşuyor. Sürekli ne okuyorsun, ne iş yapıyorsun, nasılsın, napıyorsun, neredesin gibi sorular antipati oluşturabiliyor. Açık uçlu sorularla bu problemi çözebilirsin. İnsanları daha rahat konuşturman için bunlar gerekiyor. Etkili iletişim sadece senin iyi konuşman değildir, karşıdaki insanı da konuşturabilmendir. Mesela çekingen birisini açabiliyorsan ve onu rahatlatıp iletişim kurmasını sağlıyorsan gerçek anlamda iyi bir iletişimcisin demektir.

    Yorum Gönder

    0Yorumlar

    Yorum Gönder (0)