Güç Oyunları I - Rütbe ve İtaat

YAŞAMIN PRATİK GÜCÜ
By -
0

 Merhaba sevgili Yaşamın Pratik Gücü okurları bu makalemde size erkeklerin dünyasında ki önemli şeylerden bahsedeceğim. Bu konuyu evrimsel bir inceleme ile anlatacağım ve erkek beyninin derinliklerine gireceğim. 

(toc) #title=(İçindekiler Listesi)

Erkekler arasında ki ilişkiler temelde hiyerarşik bir düzene sahiptir. Her erkek belli bir statü sergiler ve diğerleriyle aralarında ki ilişkiyi belirlerler. Bu grup dinamiklerinin getirdiği bir şeydir. Birbirini hiç tanımayan 5 erkeği bir odaya koyarsanız orada hiyerarşi kendini doğal olarak belli eder. Bazı erkek karakter ve fiziksel özellikleri lider olmaya daha yatkınken bazı erkeklerin özellikleri ise uygun değildir. Mesela uzun boylu olmak bir erkek için doğal avantajdır genel olarak bunun kadınlar tarafından çekici bulduğunu söyledik ancak diğer erkeklerden de doğal olarak saygı gören +1 puan kazandıran bir özelliktir.

Erkekler birbirlerini doğal olarak tartmaya meyillidirler ve birbirlerini test ederler(tıpkı shit test ile kadınların erkekleri test etmesi gibi). Erkekler blöf yapmayı ve diğerinin cesaretini görmeyi sever. Pek çok zaman erkekler arası tartışmalar ve çatışmalar şiddetle bitmez. Bir çeşit psikolojik savaş olur ve bir taraf avantajlı ise kazanır. Burada çeşitli faktörler devreye girer ve bu çatışmanın doğal bir kazananı olur. Eğer kazanan yoksa savaş belli bir süre devam eder. Tüm bunlara sürü dinamikleri denir. Sürünün doğal olarak bir lideri olur ve bir erkek liderlik yaparsa diğerleri itaat eder. Sürüde sadece bir lider de olmaz çünkü sürü karmaşıklaştıkça rütbeler ortaya çıkar. Yukarıdan aşağıya doğru bir sıralanma olur tam olarak piramit sisteminde. Bu noktada ise alttan yukarıya doğru bir saygı ve itaat vardır. Erkeklerin dünyasında itaatsizlik ve saygısızlık affedilmez kusurlar olarak görülür. Bunun en net görüldüğü nokta ise askeri sistem'dir. Askeriyede %100 itaat vardır emirler sorgulanmaz ve söylenilenler direkt yapılmalıdır. Bu bunun en net sistemidir herkes rütbeye itaat eder. 

Erkeklerin beyninin derinliklerinde bir itaat mekanizması çalışır. Bu genellikle karizmatik liderlere karşı sonsuz bir sadakat uyarabilir. Bunun örnekleri çoktur özellikle ciddi bağlılık gösteren yaverler efendileri öldüğünde intihar edebiliyorlar. Karizmatik liderin statüsüne ve rütbesine sonsuz itaat gösteriyorlar tabi bunlar belli özelliklere ve şartlara bağlı olan şeyler. Erkeğin yaşı, otoriter karakteri, problem çözme becerisi, liderlik becerisi ve alınan sonuçlar itaatin seviyesini belirliyor. Özellikle sonuç alabilmek burada çok önemlidir çünkü her risk büyük sonuçlar getirir. Mesela bir savaşı kazanan komutan o ülkenin bir anda en saygı duyulan ve sevilen adamı haline gelirken eğer o savaşı kaybederse tüm başarısızlık tek bir adama yüklenecektir. Tarih bile bu açıdan kazanları saygıyla anmaktadır çünkü tarihi kazananlar yazar ya da tarih kazananları yazar.

Rütbenin Önemi



Erkeklerin dünyasında rütbe önemlidir çünkü sorumluluk ve kontrolün kimde olduğu bilinmek zorundadır. Bu açıdan doğal bir rütbelenme sistemi kurulur hiyerarşi bir seçim değil mecburiyettir. Bu noktada rütbeler belirlenir çünkü güç oyunları en çok kendini siyasette belli eder ve siyaset dediğimiz şey günlük problemlerin çözümünden ibarettir. Ancak siyaset burada problem çözme sanatı değil daha çok statü kazanma oyunudur. Oyunu kazanmadan problemleri çözemezsin.

Erkekler arası rütbelendirmede en önemli şeylerden biriside yaş faktörü'dür. Yaşlılık bilgelikle doğru orantılı göründüğünden bir erkeğin hiyerarşi basamaklarında yükselmesi yaşla alakalı olarak belirlenir. Yaş dışında baskın sosyal karakter, fiziksel irilik, fiziksel güç ve psikolojik güç gibi faktörler yer alır. Baskın sosyal karaktere sahip erkek girdiği ortamın atmosferini değiştirir ve kendini kolayca ön plana çıkartır. Bu onun sosyal yetenekleri ve enerjisiyle alakalıdır. Bu kişiler bulundukları ortamlarda kolayca ön plana çıkarlar ve bunun için fazla efor harcamazlar. Fiziksel irilikte liderlik için önemli bir kriterdir ama her zaman olması gerekmez. Erkeklere liderlik eden pek çok tarihi figür bu fiziksel irilikten yoksundur mesela Büyük İskender gibi (1.5 metre ve isminin Büyük İskender olması ise bir ironi!) Fiziksel irilik doğal baskınlığı sağlar çünkü erkekler arası dinamiklerde fiziksek çatışma her zaman arka planda duran sessiz sözleşme gibidir hiç beklenilmediği anda olabilir. Fiziksel zayıflıklar da diğer erkeklerin saygı duymasını azaltabilir. Fiziksel güç bu tür durumlarda önemli oluyor özellikle erkek kendini ve sevdiklerini fiziksel bir saldırıda koruyamıyorsa bu ciddi bir eksiklik olacaktır. Psikolojik güç ise daha çok hayatla nasıl baş ettiğinizle alakalıdır. Eğer bu hayattan fazla etkilenmiyor ve genel olarak mental dayanıklılığa sahipseniz diğer erkekler doğal olarak size itaat edecek ve saygı gösterecektirler.

İtaatin Kökenleri

Erkekler arasında itaat olmazsa olmaz şartlardan birisidir. Eğer kimse itaat etmezse ortada çatışmadan ve bölünmeden başka hiçbir şey olmazdı. Ancak itaat korku ve zorla elde edilemez veya elde edilirse bile kaybedilir. Lider olan kişinin alfa erkek karakteristik özelliklerini tam anlamıyla taşıması gerekmektedir. Başka erkekler üzerinde zorbalık yaparak veya aşağılama yaparak itaat oluşturmanız çok zordur. Bu açıdan rütbelerde yükselmek için saygıyı doğal olarak kazanmalısınız. Bu durum kendini sosyal serbest ortamlarda özellikle belli etmektedir. Belli bir hiyerarşik zorlama olmadığında orada insanlar diğerinin karakterine göre davranışlar sergilemektedir. Bir devlet kurumunda direkt otorite olduğu için bu özellik geri planda kalabilir çünkü makama saygı ile gerçekten karakterine saygı duyulması bambaşka şeylerdir. Bu noktada doğal lider olmak isteyen her erkek bazı karakter özelliklerini geliştirmelidir çünkü alttan üste doğal saygıyı kazanmak zorundasın. 

İtaatin kökeninin en önemli parçalarından birisi erkek beynine kazınmış durumdadır. Bazı erkeklerin karakteri itaat etmeye daha meyillidir. Bunu lise de çok net görürsünüz bazı erkekler diğerlerine direkt itaat eder ve yalakalık yapar. Aslında burada bir zorlama yoktur ama itaatkarlar takdir görmeyi ve birisinin koruması-desteği altında olmayı sever. Temelde bir çeşit çıkar ilişkisi olsa da en temelde bir saygı vardır. Bunu üniversite veya iş hayatında da görürsünüz ancak iş hayatı itaatin en net olduğu yerlerden birisidir. İtaat etmeyen erkek genellikle sistemden dışlanır. İtaat etme güdüsü tarihin en eski zamanlarından kalma bir şeydir özellikle de sürekli çatışma olmasını ve grubun dağılmasını engellemek için bazı erkekler itaat etmek zorundadır. İtaat mekanizması erkeğin beyninin derinliklerine işlemiştir. Bu durum grubu hayatta tutmuş ve insanların doğada ki en başarılı tür olmasını sağlamıştır. İtaat başarı uyumunu fazlasıyla arttırıyor ve bu sayede grup genel olarak başarılı oluyor.

İtaat etmeyen erkekler ise genelde cezalandırılıyor veya sürüden dışlanıyordu. Bu açıdan aykırı türde erkekler çok sert cezalandırılmıştır. Ortak ideale ve lidere itaat etmeyenler isyancı olmuştur ve tarihte bu olayların örnekleri fazlasıyla vardır. İtaat etmemek hayatta kalamamak ve üreyememek demekti. O yüzden tarihte cesurların hayatı pek uzun sürmemiştir itaat bir yerden sonra mecburi hale gelmiştir. Kökeni de çoğu erkeğin beyninin içinde yer almaktadır. 

Güç Oyunları

Rütbe ve itaat her zaman güç oyunlarını da beraberinde getirir. Güç oyunlarını insan doğasında her noktada görebilirsiniz bu sadece insana özgüde değil doğanın her noktasında var belgesellerde bunları görebilirsiniz. Ufak erkek çocukların oynadıkları oyunlarda da, ergenlerin oyunlarında da fark edilebilirsiniz. Bu açıdan güç oyunlarına aşina olmak rekabette sana avantaj sağlayacaktır. Bunları öğrenmeniz içinde size 2 kitap tavsiye edeceğim; Robert Greene ''İktidarın 48 Yasası'' ve ''Ustalık'' kitaplarını kesinlikle okumalısınız.

Güç oyunlarının temel prensipleri diğer erkeklerle rekabet etmekten korkmamak ve hak ettiğin şeyi almaktır. Bu daha iyi bir iş, daha fazla para, daha güzel kadınlar veya herhangi bir şeyde diğerini alt etmek yatar. Bu testosteron sahibi olmanın doğal sonucudur her erkek kazanmak ister. Eğer istemiyorsan testosteron seviyeni kontrol ettirmelisin ve depresyondan çıkmalısın.

Güç oyunları sadece erkekler arasında değildir kadınlar arasında da şiddetli çatışmalar vardır sadece arka plandaki oyunu görmen gerekiyor. Kadınlar ayrıca erkekler gibi birbirlerine itaat etmezler mesela 20 yaşında işe yeni başlayan bir erkek 45 yaşındaki patronuna tamamen itaat edebilirken bu aynısı kadınlar arasında geçerli olmaz. 45 yaşındaki kadın 20 yaşındaki kızın güzelliğini ve çekiciliğini kıskanabilir. Bu yüzden kızla gereksiz uğraşmaya ve onu yıldırmaya çalışabilir. Bunlar her ofiste olan sıradan şeylerdir çünkü kadınlara güç veren şey para ve statüden farklı şeylerdir. Gençlik ve güzellik kadının gücünün temelidir ve güç oyunları burada döner. 20 yaşındaki kız asla itaat etmeyecektir çünkü kendi gücünün sonuna kadar farkındadır.

Güç oyunlarında kazanan olmak genel felsefeniz olmalıdır ve statü basamaklarında yükselmelisiniz. Bu açıdan rütbelendirme yani hiyerarşide yükselmeyi amaçlamalısınız. Bunun gerektirdiği karakter özelliklerine ve yeteneklere sahip olmayı amaçlamalısınız. İçinizdeki lider karakter özelliğini ortaya çıkartmalısınız. Erkeklerin dünyasında güçler birbiriyle çatışır ve güçlü olmayan mahvolur gider. Öncelikle mental ve fiziksel olarak güçlü olmak zorundasınız ve entrikalarla baş edebilmelisiniz. Erkeklerin dünyası acımasız bir yer ancak gücünüzü ispatlarsanız her şey kolaylaşır. 

Bu makale serisinde çok daha detaylı şeyleri inceleyeceğim. Takipte kalın...


Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)